placeholder

MUNIEN PAKKAUSMERKINNÄT

0 = luomumuna
1 = ulkomuna
2 = lattiamuna
3 = virikehäkkimuna

Tuotantotapanumeroa seuraa alkuperämaan tunnus (Suomessa FI). Loppunumeroiden
avulla taas voidaan jäljittää tila, jolta munat on peräisin. Kaikilla munia tuottavilla kanaloilla on oma tunnuksensa.

MUNIEN KOKOLUOKAT

Kananmunat jaotellaan koon mukaan neljään eri kokoluokkaan. Kanat tuottavat erikokoisia munia iästään ja munintavaiheesta riippuen.

XL erittäin isot yli 73 g
L isot 63-73 g
M keskikokoiset 53-63 g
S pienet alle 53 g


SÄILYTYS JA KÄYTTÖ

Säilyvyys:

Munien säilyvyysaika merkitään pakkauksen päälle. Säilyvyysaika lasketaan muninnasta 28 päivää eteenpäin. Hyvissä olosuhteissa muna säilyy käyttökelpoisena paljon pidempään.

Säilytys: 

Suositeltava säilytyspaikka on kylmiö, kylmäkomero tai viileä huone, ja paras säilytyslämpötila on tasalämpöinen 12-14 C.

Varo voimakkaita tuoksuja:

Voimakkaita tuoksuja (esim. tuore kala). Tuoksut voivat siirtyä kananmunan sisälle, koska kuori on huokoinen ja hengittävä. Lämpötilan vaihtelu edistää tätä ilmiötä.

Pakastus:

Kananmunan voi myös pakastaa. Muna pakastetaan joko sellaisenaan tai rikottuna. Voit myös suolata tai sokeroida kananmunan ennen pakastusta käyttötarkoituksen mukaan.

Kananmunan keittäminen ja kuoriminen:

Kananmunan keittoaika vaihtelee oman mieltymyksen mukaan 3-10 minuuttiin.

Peljättäminen:

Joskus keitetyn munan kuori ei irtoa kunnolla tai kuoren mukana lähtee myös valkuaista. Niksi, joka auttaa ongelmaan, on kananmunan peljättäminen:

Keitä munat, kaada keitinvesi pois, anna kuoren pinnan kuivua hetki ja jäähdytä jääkylmällä vedellä. Käsittelyn jälkeen kuoret irtoavat helposti.

Etikka:

Etikka keitinvedessä estää rikkoutuneen kananmunan sisuksen valumisen keitinveteen. Etikka ei maistu kananmunassa.

Lisätietoja:

Ruokaohjeita ja lisää tietoa kananmunasta mm. sivuilla ruokatieto.fi ja siipi.net.